• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ПРИНОСЪТ НА МУЗЕЙНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ В НЕФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ БЕ АКЦЕНТ НА СРЕЩА-РАЗГОВОР В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

06.02.2015 г.

Националният военноисторически музей бе домакин на форум, посветен на перспективите пред неформалното образование, в който се включиха представители на висши учебни заведения, директори на български училища, учители по история, директори и специалисти от музеи, както и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Срещата-разговор на тема „Музейните образователни програми – практики и перспективи“ бе открита от директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, която подчертавайки значимостта на ролята на музейното неформално образование за по-доброто възприемане на учебния материал, очерта проблемите при реализацията му.

В своето слово г-жа Цецка Цачева определи образователните програми на НВИМ като необходим способ на образователния процес, който по интересен, атрактивен и адекватен за дигиталния свят, в който живеем, начин, успява да привлече интереса и вниманието към историческите събития на младото поколение.

Участниците с интерес споделиха своя опит по темата на форума и се опитаха да открият как тяхното сътрудничество може да бъде не само по-ефективно и полезно за подрастващите, но и да формира у тях трайно отношение към историята.

По време на форума бяха представени и обновените програми на Националния военноисторически музей, които акцентират не само върху известни и познати исторически факти, но и разказват за онези, останали извън страниците на учебниците, които провокират диалог с учениците за това, как се осмисля миналoто.

Събитието уважиха с присъствието си Любомир Стефанов – съветник на министъра на образованието и науката, който поднесе поздравителен адрес от името на проф. Танев, проф. д.ик.н. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. д-р Красимира Табакова – зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Антоанета Григорова-Демирева – представител на Регионален инспекторат по образованието, София.Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com