• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ИЗЛОЖБАТА „ЗНАМЕНАТА НА ПОБЕДАТА“ БЕ ОТКРИТА В НВИМ

05.11.2015 г.

В Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Знамената на победата“, посветена на 130 годишнината от Сръбско-българската война.

„За нас е удоволствие днес да бъдем заедно. На днешния ден започват решителните сражения при Сливница, довели до прелом във войната и направили знамената от тази изложба победоносни“ заяви директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя поясни, че в изложбата могат да се видят 25 знамена, които са част от над петдесетте знамена от Сръбско-българската война, които музеят притежава.

„За мен е много голяма чест да съм днес тук и да открия тази изложба и то точно в тези времена, в които си задаваме въпросите накъде продължаваме, как ще продължим и дали ще бъдем достойни последователи на героите от Сливница. Защото тези знамена носят своята история и памет. Около тях са били славните български воини, носещи духа на Възраждането, носещи духа на Ботев и Левски“ заяви при откриване на изложбата министърът на отбрана Николай Ненчев. Той подчерта, че по-често трябва да се връщаме към онези дни на храброст, саможертва и любов към българския народ и изрази своята увереност, че и днес българските воини проявяват своята мъдрост, величие и отдаденост на националната кауза.

Изложбата може да бъде видяна до 15 ноември.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com