• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ИЗЛОЖБАТА „НЯМАХ ОРЪЖИЕ. ИМАХ РАНИЦА И СТАТИВ“ БЕ ОТКРИТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

04.05.2015 г.

На 4 май 2015 г. Националният военноисторически музей (НВИМ) откри изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“.

„Това е поредната изложба на НВИМ, посветена на участието на България в Първата световна война. Тези над 400 творби, голяма част от които се показват пред публика за първи път, показват другото лице на войната“. Това каза при откриването на експозицията директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Картините са създадени от художници, мобилизирани по време на войната, за да пресъздадат на художественото платно бойните действия през очите на твореца.

„НВИМ стана стожер на националните традиции и продължава да разширява дейността си и да популяризира военното дело. За мен е чест и удоволствие да открия тази изложба“. Това заяви заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов и изрази благодарност за положения труд по събирането и представянето на тези ценни за военната история експонати.

Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова поздрави НВИМ от името на Министерството на културата и отбеляза, че тази експозиция за пореден път нарежда НВИМ сред водещите музеи в България.

Сред официалните гости бяха още Мартин Иванов – секретар по култура, образование и национална идентичност на Президента на Република България, Аню Ангелов – съветник по отбраната на Министър-председателя на Република България, Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“.

Повече за изложбата: http://www.militarymuseum.bg/Pages/Archives/2015/29-april.html


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com