• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВРЪЧВА КОПИЕ НА 100-ГОДИШНО ЗНАМЕ НА НЕГОВАТА ДАРИТЕЛКА

Събитието ще бъде съпътствано от среща-разговор за сътрудничеството между музея и учебните заведения

04.02.2015 г.

В присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще връчи специално изработено копие на Енидже-Вардарското знаме на Анка Хекимова-Колакова, дарила оригинала на светинята. Събитието ще се състои в рамките на среща-разговор между специалисти от НВИМ, ректори и преподаватели от висши учебни заведения, директори на български училища и учители по история, която ще се проведе на 6 февруари (петък) 2015 г. от 12.00 ч. в сградата на музея.

В края на 2014 г. една от безценните национални реликви – знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар, зае своето достойно място в милионния фонд на Националния военноисторически музей. Още в началото на настоящата година НВИМ изпълни своето обещание да изработи две копия на реликвата, едното за предоставяне на Националната гвардейска част, за да участва във всички официални и възпоменателни събития, а другото за дарителката на оригинала.

Копието на знамето ще бъде тържествено връчено по време на инициираната от НВИМ среща-разговор на тема „Музейните образователни програми – практики и перспективи“, която има за цел да открие как сътрудничеството между музея и училищата може да бъде още по-ползотворно и занимателно за учениците. Очертавайки нови перспективи пред музейното допълващо обучение, ще се представят различни визии за развитието на образователни програми, използващи максимално ресурсите на музея.

Националният военноисторически музей използва случая още веднъж да благодари на дарителката на знамето Анка Хекимова-Колакова, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и на президента на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com