• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“

28.11.2014 г.

Националният военноисторически музей гостува в галерия „Средец“ с изложбата „Зимни сюжети от Голямата война“, която ще се открие на 2 декември (вторник) от 17.00 часа.

След две успешни изложби в чужбина това е поредната инициатива, с която Националният военноисторически музей отбелязва 100-годишнината от началото на Първата световна война в Европа. Представени са повече от 30 произведения на изобразителното изкуство (акварел, графика, маслени бои, скулптура) и фотографии от фонда на музея с един по-различен поглед на войната. Победният устрем на атаката и мощното „ура“ отсъстват, за да отстъпят място на човеколюбието и състраданието, куража и надмогването на духа.

Различни сюжети от фронтовете на войната посрещат посетителя с разказа за обикновените хора във войнишки шинели, далеч от дома и близките си, понесли несгодите, лишенията и изпитанията на войната, за изнурението в снежните походи през Шар планина, за онази особена близост, която се ражда само в бойното другарство, за драмата на прокудените бежанци. Водещото послание за хуманизма в едно „грохотно, жестоко време” се допълва от зимната природа, а съчетанието на картини с фотографии подсилва автентичността.

Посетителите могат да видят произведения на изтъкнати имена в българското изобразително изкуство като: Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Петър Морозов, Цено Тодоров, Иван Лазаров и др. В Първата световна война (1915 – 1918) те са военни художници на фронта. Като ярко свидетелство за преживяното и изстраданото в тази война, техните творби формират най-старата колекция на Националния военноисторически музей.

Изложбата продължава до 29 декември 2014 г. – галерия „Средец“, Министерство на културата.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com