• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ И ОЩЕ ДЕСЕТ ИНСТИТУЦИИ СЪС СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА „РАЖДАНЕТО НА ТРЕТАТА БЪЛГАРИЯ. СОФИЯ И СОФИЙСКО НА ГРАНИЦАТА НА XIX-XX ВЕК. СТОЛИЧАНИ“

28.08.2014 г.

Изложба с участието на Националния военноисторически музей се открива на 2 септември от 18 часа в Националния музей на българското изобразително изкуство.

Любопитни експонати от фонда на Националния военноисторически музей, повечето непоказвани досега, присъстват в изложбата „Раждането на Третата България. София и Софийско на границата на XIX-XX век. Столичани“. Сред тях са портретите на първия държавен глава след Освобождението княз Александър I, цар Фердинанд I и неговата съпруга княгиня Мария Луиза, оригинална униформа (австрийски долман), принадлежала на княз Александър I. Изящни със своята изработка менюта и програми от официални поводи и тържества дават представа за живота на висшето офицерство в началото на миналия век.

Изложбата пресъздава времето, в което се конституира държавността на съвременна България. От участваща столетия наред предимно в обществено-икономически процеси, свързани с Изтока, страната бързо става една от равностойните европейски държави, развивайки съответстваща на епохата европейска концепция за държавност и модерна европейска култура.

Фокусът на тези процеси е в София, определена за столица на младата държава, а активни актьори са нейните граждани, току-що оказали се столичани.

Изложбата продължава до 10 декември 2014 г.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул.„Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com