• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ ОРИГИНАЛНО ЗНАМЕ СЪС СТОГОДИШНА ИСТОРИЯ

26.11.2014 г.

На церемония, състояла се в Народното събрание, г-жа Анка Николова Хикимова-Колакова дари Енидже-Вардарското знаме от 1903 г. на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Гордея се, че през всичките тези години нашият род успя да запази това знаме, а днес вече е дошло време знамето на Апостол войвода и стотиците български революционери и народни деятели да отиде там, където му приляга – редом до знамената на Охридските, Стружките и Странджанските въстаници. Моята лична, човешка молба е то да бъда запазено така, както са го пазили всички преди мен, и да могат нашите деца да го виждат тогава, когато учат собствената ни история, защото от нея могат само да се гордеят“, каза госпожа Хикимова-Колакова.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предаде знамето на Националния военноисторически музей – „там, където се съхраняват всички знамена на българите от Македония и Одринско“, с желанието то да бъде показвано на Богоявление.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари и наблегна на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено от години в рода на г-жа Хикимова- Колакова и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“. Тя изрази своята благодарност с думите: „Не всеки ден един директор на музей получава оригинал, много Ви благодаря. Наистина това знаме, съхранявано повече от 100 години в семейството на Анка Хикимова-Колакова, днес ще намери един достоен дом. Този дом е Националният военноисторически музей“.

На г-жа Анка Николова Хикимова-Колакова доц. д-р Соня Пенкова връчи дарителския знак на музея, а за благородния жест на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева – почетния знак на музея.

Националният военноисторически музей изразява своята благодарност на Информационна агенция „Фокус“ за подкрепата.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com