• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

80 ГОДИНИ ПАМЕТНИК НА СВОБОДАТА

26.08.2014

Националният военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“. Тя ще бъде открита от министъра на културата Мартин Иванов на 2 септември 2014 г. от 17.30 ч. в Галерия „Средец“, Министерство на културата.

Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история.

Посетителите ще могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване – 29 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този момент – ключа, с който Цар Борис III отключва паметника, и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев. Атмосферата и обществените вълнения около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от емоциите, съхранени в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата. Пощенски марки и значка, изработени по случай освещаването на паметника на връх Свети Никола, допълват усещането за значимост на този ден.

Идеята за паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно монументът е факт. След построяването му Министерство на войната, чрез отделението „Военни музеи, паметници и гробове“ и Главния военен музей (днес Национален военноисторически музей) издържа и стопанисва Паметника на свободата в продължение на 20 години.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 10 септември 2014 г.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул.„Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com