• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 106-АТА ГОДИШНИНА ОТ ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕТО НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

19.09.2014 г.

По повод празника на 22 септември (понеделник) посетителите ще могат да разгледат безплатно хронологичната и външната експозиция на музея, както и специалната изложба, посветена на обявяването на Независимостта – „И въздигнаха България в царство“.

Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г., довела до установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави. Акцент в изложбата е развитието и модернизацията на Българската армия като гарант на самостоятелна външна политика. Показани са новите модели пушки и карабини „Манлихер“, пистолети „Люгер“, артилерийска, свързочна и инженерна материална част. Изложени са лични вещи на цар Фердинанд I, военния министър ген.-лейт. Данаил Николаев, командири на частите от състава на Тунджанската дивизия. Показано е участието на полковете, квартируващи в старопрестолния град Търново – 18-и пехотен етърски и 20-и пехотен добруджански полк. Атмосферата на паметните дни оживява чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат.

Наред с изобилието от теми и личности, представени в постоянната хронологична експозиция, посетителите могат да видят в нея и експонати, свързани с Независимостта – униформите на цар Фердинанд I и на министъра на войната ген.-лейт. Данаил Николаев, Държавния печат на Княжество България, както и най-високото отличие на Царство България – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“.

Музеят ще бъде отворен с обичайното си работно време от 10.00 до 18.00 часа.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул.„Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com