• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

С ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА ЗАПОЧНА КАМПАНИЯТА „ПРЕДКОЛЕДНА МАГИЯ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

17.12.2014 г.

На 16 декември 2014 г. в Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Да пазим спомените живи“, представяща част от последните дарения на музея. Сред изложените експонати се проведа среща между ученици от столични училища и някои от дарителите на музея през 2014 г. Един съвременен урок по патриотизъм изнесоха нашите гости – Анка Хекимова-Колакова, Росица Тургут, Лилия Димитрова, семейство Вера и Иван Велчеви, Мирчо Калчев и Георги Шопов.

За дарителството като отговорност и привилегия сподели г-жа Анка Хекимова-Колакова – дарителка на знамето на въстаниците от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Тя разказа за дългия път, който знамето, съхранявано 111 години в семейството й, изминава от ушиването си през зимата на 1903 г. до експонирането му в Националния военноисторически музей. „За продаване никога не съм помисляла“, заяви г-жа Колакова, „Това не е за пари. Това е чест“.

За дарените от тях вещи на изявените български генерали Никола Иванов и Радко Димитриев разказаха Лилия Димитрова и семейство Велчеви. „Това, което искам да достигне до най-младите сред тази публика, е винаги сами да се борят за всичко и да отстояват себе си, както е правил навремето и ген. Радко Димитриев“, призова г-н Иван Велчев.

Личната страна на дарителството бе представена от Росица Тургут, дарила офицерски сандък, снимки и отличия на своя баща полк. Петко Петков, и от Мирчо Калчев, дарил свои лични вещи от дългогодишната си кариера на пилот.

Защо не се чувства дарител, сподели Георги Шопов, благодарение на който във фондовете на музея постъпва официално писмо от министъра на войната ген.-лейтенант Петко Златев до кмета на с. Шипка Крум Шопов във връзка с безвъзмездното дарение на 1180 декара общински площи за изграждането на Националния парк и паметник на връх Свети Никола (дн. Шипка).

След края на срещата ученици, дарители и екипът на НВИМ заедно запалиха светлините на коледната елха в двора на музея и с тържествени фойерверки поставиха началото на кампанията „Предколедна магия“. За посетителите ще бъдат представени безплатни прожекции на филмовата поредица „Апокалипсис: Първа световна война“ и свободен достъп до Детския музей МИГ – Мислители, изобретатели, герои, в дните от 17 до 19 декември. Празничната програма приключва на 27 и 28 декември с Дни на отворени врати, а на 29 и 30 декември музеят ще работи извънредно с обичайното си работно време.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com