• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ИЗЛОЖБА ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

03.12.2014 г.

На 2 декември 2014 г. в галерия „Средец“ Националният военноисторически музей откри поредната си изложба „Зимни сюжети от Голямата война“.

„Сигурна съм, че изложбата ще се превърне в културно събитие – каза при откриването й заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, което ще ни припомни преживяното и изстраданото от нашия народ през тази война “.

Заместник-министърът на културата Боил Банов приветства гостите с думите, че за Министерство на културата е огромна чест да бъде домакин на такава изложба.

В словото си директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова каза „Отива си една наситена със събития година. Сякаш улисани в тях забравихме, че преди сто години започва Първата световна война. Националният военноисторически музей е сред малкото институции, отбелязали годишнината. След две успешни изложби в Париж и Прага представяме част от огромното художествено наследство, свързано с войната за да напомним, че тя не е само бляскави победи и героични загуби, а ежедневно усилие, особено в тежките зими през Шар планина, по билата на Беласица. „Зимни сюжети от Голямата война“ показва, че българските военни художници, упреквани затова, че в картините им не звучи победното „ура“ още преди 100 години са погледнали на войната през нейните жертви, неимоверни изпитания, усилни дни и нощи, и прекършени съдби“.

Изложбата ще гостува в галерия „Средец“ на Министерство на културата до 29 декември 2014 г.


                                         

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com