• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2013

С ИЗЛОЖБА ЗА ХРАБРОСТТА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОСРЕЩА 6 МАЙ

26.04.2013 г.

Навръх Празника на Българската армия и Деня на храбростта Националният военноисторически музей представя изложбата „Измерения на храбростта”. Тя ще бъде открита от заместник-министъра на отбраната Ася Давидова от 11,30 часа.

Изложбата показва как представата за храброст се пречупва през личните съдби на хора с различно положение в йерархията на Българската армия, живели в различни времена. Включени са повече от 20 героични прояви на обикновени редници, подофицери и висши чинове по време на войните и в мирния период. Измеренията на храбростта са потърсени в способността за съдбоносното и рисково решение на пълководеца, в смелостта да вдъхновиш бойците и сам да ги поведеш срещу врага, в саможертвата в името на националния идеал или защитата на мирното население. Чрез личните вещи на герои посетителите се докосват до вълнуващи истории като:

  • Старшина I степен Димитър Димитров, спасил с цената на живота си екипажа на своя кораб при внезапно избухнал пожар в трюма с боеприпаси (4 март 1965 г.)
  • Подофицер Иван Балахуров от 29-и пехотен ямболски полк, носител на 3 ордена „За храброст”, който заедно с другарите си задържа коменданта на Одринската крепост Шукри паша
  • Поручик Ангел Янчев, спасил от плен знамето на 35-и пехотен врачански полк по време на Първата световна война
  • Полковник Никола Ботев, командир на 31-ви пехотен силистренски полк, който на 4 април 1945 г. в хърватското село Подтурен сам повежда щабната рота и пробива обкръжението, в което полкът е попаднал
  • Генерал-майор Григор Кюркчиев, командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия, който в боя на 1 ноември 1915 г. при Долно Чичево е ранен и претърпява ампутация на крака. Въпреки това остава в строя и продължава да командва поверената му част
  • Генерал-майор Константин Каварналиев, успял да удържи напора на две гръцки дивизии при Дойран по време на Втората Балканска война (1913 г.) и заплатил с живота си, за да даде възможност на българското население да се оттегли.

За първи път в изложбата се показват портрети на кавалери на военния орден „За храброст”, рисувани от известния художник Васил Димов на фронта.

Изложбата е част от „Заветите на България" – кампания на bTV Media Group за величието и славата на предците ни.

На призива на НВИМ за предоставяне на предмети, снимки или документи, пазещи спомена за храбростта в родовата история, които да намерят място в изложбата, се отзоваха внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова и родственици на полковник Бохос Бохосян. Очакваме още родолюбци да се включат в инициативата.

По традиция на 6 май НВИМ обявява Ден на отворените врати. Празничната програма продължава с атракции с военен характер. Ще бъдат отворени за достъп част от експонатите от външната експозиция – Самолет МиГ-21бис, самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, вертолет Ми-8 и зенитен ракетен комплекс „КРУГ”-М1. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на българския войник, опитвайки от неговата боб чорба, приготвена от истински военен готвач на полеви условия. Най-малките ще се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка, а хорото ще поведат възпитаници на 144 СОУ „Народни будители”.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail:nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com