• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2013

СПОМЕН ЗА НАЧАЛОТО, БЕЛЯЗАНО С ИЗКУСТВО

03.07.2013 г.

Двама министри – Ангел Найденов и Петър Стоянович, и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева присъстваха на откриването на изложбата „Създаден с изкуство“, посветена на 97-ата годишнина на Националния военноисторически музей.

Акцентирайки върху меценатската роля на Министерството на войната (днес Министерство на отбраната), благодарение на което започва да се комплектува най-старата колекция на Националния военноисторически музей, министър Ангел Найденов подчерта, че музеят има неоценимия шанс да се превърне в истинска съкровищница, съхранявайки близо 10 000 експоната и една от най-значимите колекции на български творци, включваща живопис, акварел, графика, скулптура.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович се обърна към присъстващите с пожеланието да се обединим около правилото, че нация, която не владее и изящното изкуство, и изкуството на войната, няма право на минало, а още по-малко на бъдеще.

Припомняйки, че картините на военните художници са едни от първите експонати на музея, изложбата представя 60 творби - акварел и графика, рисувани по фронтовете на войните за национално обединение от едни от най-изтъкнатите майстори на изобразителното изкуство. Сред тях са Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Атанас Михов, Никола Танев, Александър Мутафов и Петър Морозов.

Тя ще бъде отворена за посещение от 2 до 7 юли в галерия „Средец” на Министерството на културата.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com