• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2013

НЕТРАДИЦИОНЕН НАЧИН ИЗБРА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ДА ОТБЕЛЕЖИ 97 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

03.07.2013 г.

Програмата за отбелязване годишнината на НВИМ продължава с гостуване в Mall of Sofiа от 4 до 14 юли.

По повод 97 години от създаването си Националният военноисторически музей ще покаже за първи път свои експонати на посетителите на Mall of Sofiа. Около 20 творби, графика и акварел, на едни от най-изтъкнатите майстори на българското изобразително изкуство – Борис Денев, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Никола Кожухаров, Генчо Митев – ще намерят място в зала на първия етаж.

Парадна униформа със сребърни еполети на офицер от 1-ви конен полк, принадлежала на Н.В. княз Александър I, припомня атмосферата в двореца от 80-те години на ХІХ век. Тя се допълва от офицер от Щаба на Действащата армия, облечен с парадна униформа, придружен от дама с модна за края на ХІХ век рокля от тафта, дантели и бродерия. Красивите аксесоари към военните униформи – еполети и шарф с втъкана сребърна сърма, изработен в цветовете на националния триколоьор, припомнят за звъна на шпорите и шепота на коприната, изпълващи балните салони.

Посетителите на мола ще могат да видят впечатляващ с изящната си изработка Албум на випуск 1895 г. на Военното на Н.В. училище (художествена изработка с кожена подвързия със сребърни фигури) и фотоапарат с плаки, с който са направени снимките в него – от времето, преди да се роди лентата.

Блясък и разкош събират сребърна жардениера и част от сервиза на офицерите от 9-и пехотен пловдивски полк, подарен от княгиня Клементина (майка на Н.В. цар Фердинанд І) като шеф на полка.

На първия етаж в мола оживява живописна столична улица с кафене от началото на ХХ век, обзаведено с мебели от царската колекция. Посетителите ще могат да поседнат на столовете и да разглеждат албум с пощенски картички от времето, както и фотографии от фонда на музея.

Намигване към хай-тек посетителите ще е един от първите буквопечатащи апарати - телеграфният апарат тип „Хюг“, производство на „Сименс – Халске”. Съвместяващи предавателно устройство и печатащ механизъм, през 1895 г. този тип апарати са въведени в пощенската администрация в България, а впоследствие и в армията. До появата на далекопишещите машини те са използвани във войните в началото на ХХ век за свръзка на Главното командване с армиите и учрежденията.

На 4 юли от 10 часа Националният военноисторически музей ще бъде домакин на Седмата научна сесия по проблемите на лидерството под надслов „Национална сигурност: духовност и лидерство“, организирана от Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния военноисторически музей. Годишните награди „Почетен знак „Стефан Стамболов“ за личен лидерски принос през 2013 г. ще бъдат връчени на Патриарх и Софийски Митрополит Неофит и акад. Петър Кендеров – председател на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com