• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2013

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 128 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

05.09.2013 г.

В историческата си съдба България има своите звездни мигове на опияняващ възторг и сбъдване на народните въжделения. На 6 септември 1885 г. българите дръзват да нарушат волята на Великите сили и обявяват Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Само 2 месеца по-късно в Сръбско-българската война българите извършват истинско чудо, за да защитят земята си и да поемат уверено по пътя на националното обединение.

В експозицията на Националния военноисторически музей е представено участието на въоръжените сили в подготовката и провъзгласяването на Съединението на България 1885 г. и неговата военна защита. За паметните дни на септември 1885 г. припомнят личните вещи на княз Александър І – параден мундир и калпак със султан, пушка „Хенри-Мартини“, револвер „Уебли-Прайс“; отличия, калпак и грамота на майор Райчо Николов, член на Временното правителство; отличия на капитан Петко Шиваров от Източнорумелийската милиция и капитан Коста Паница, член на БТЦРК; униформа на сержант от Източнорумелийската милиция; облекло, въоръжение и снаряжение на въстаници от Голямоконарската, Конушката и Чирпанската чета „Искра“.

Музеят притежава две от трите оригинални знамена, взели участие в провъзгласяването на Съединението – на Марашката чета и на Чирпанската чета „Искра“, на което е извезан девизът „Правдина се добива съ кръвнина“.

На 6 септември, петък, от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър I на бул. „Васил Левски“ № 81 ще се проведе тържествено честване на 128-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Слово за историческото значение на Съединението ще произнесе доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей.

В програмата ще участват Академичен мъжки хор „Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева.

Организатор на тържественото събитие е Столична община.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com