• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

САМО НА 3 МАРТ И САМО В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ УНИКАТИ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР II, ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ РУСКАТА ДУНАВСКА АРМИЯ НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ И КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I

28.02.2012 г.


За трета поредна година музеят обявява ден на отворените врати по случай Националния празник. За първи път в София ще бъдат показани единствената извън пределите на Русия униформа на фелдмаршал от Лейбгвардията на император Александър II и фелдмаршалската униформа и наградна шашка на великия княз Николай Николаевич, които специално за този ден пристигат от Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.

НВИМ ще покаже шинела на бъдещия български княз – доброволец в Руско-турската война, с който той воюва от Свищов до Сан Стефано; молитвата, с която сестра му Мария – Каролина, принцеса Ербах–Шьонберг, го изпраща на фронта и която до последните си мигове е пазел близо до леглото си, копитото на любимия му кон Дюшек, заедно с който изминават целия път на войната. С великолепието си блести генералската униформа на българския владетел, декорирана с най-високите отличия на Княжество България.

По време на войната Александър фон Батенберг е едва 20-годишен, поручик в 8-ми Вознесенски улански полк. Участва още във форсирането на река Дунав, за което е награден с орден „Св. Владимир“ с мечове. За сражението при Казанлък получава военния орден „Св. Великомъченик Георги”, IV степен, а за третия щурм на Плевен – „Св. Владимир“, IV степен.


Изложбата е отворена за посещение от 10:00 ч.
Вход свободен.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com