• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ „АЛМАНАХ НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ НА БЪЛГАРИЯ“

06.04.2012 г.


Книгата поставя своеобразно начало на отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни, тъй като нейните създатели я посвещават на героизма на Българската пехота, проявен тогава.

Алманахът е създаден по проект на Асоциация на Сухопътните войски на България, Фондация „Българско военноисторическо наследство” и Националния военноисторически музей.

Той е дело на екип от НВИМ. Автори са: д-р Соня Пенкова, д-р Даниела Цанкова-Ганчева и Диана Иванова, а предпечатната подготовка и коректурата са направени от Давид Нинов и Димитричка Спасова. Появата на книгата запълва една празнина във военноисторическата литература след промените - липсата на достъпна, наукосъобразна и кратка история на сухопътните части от Българската армия. Книгата излиза със спомоществувателството на Фондация „Българско военноисторическо наследство“.

Изданието има две части – „Генералите от пехотата“ и „Първите пехотни полкове в Българската армия“. В първата част са представени всичките двадесет и двама, достигнали до най-високия чин – генерал от пехотата.

Втората част съдържа най-бележитите моменти от историята на първите 12 пехотни полкове от създаването им до края на участието им във Втората световна война. Написаното се базира на съществуващата научна литература и е разнообразено със сведения от мемоари и спомени. Богатият илюстративен материал включва 250 оригинални фотографии от фонда на Националния военноисторически музей, в голямата си част непоказвани.

Премиерата на книгата е на 10 април, вторник, от 11,00 часа в Националния военноисторически музей.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com