• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „АЛМАНАХ НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ НА БЪЛГАРИЯ“ СЕ СЪСТОЯ В НВИМ В ПРИСЪСТВИЕТО НА РЕДИЦА ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА

10.04.2012 г.


Заместник-министърът на отбраната г-жа Августина Цветкова, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите ген.-лейт. Атанас Самандов, командирът на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев, ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев и академик Георги Марков бяха сред официалните гости на представянето на книгата „Алманах на Сухопътните войски на България“. Емоционалните изказвания и положителните оценки от всички присъстващи определиха изданието като произведение на изкуството, в което с внимание, професионализъм и изящество са подредени фактите от историята на Сухопътните войски на България. Сред присъстващите беше и г-н Михаил Кутинчев – внук на ген. Васил Кутинчев – един от героите на алманаха, който използва възможността, за да дари на музея оригинални семейни фотографии.

Появата на „Алманах на Сухопътните войски на България“ е резултат от съвместната инициатива на Асоциация на Сухопътните войски на България, Фондация „Българско военноисторическо наследство” и плод на усилията на авторски колектив от НВИМ в състав: д-р Соня Пенкова, д-р Даниела Цанкова-Ганчева и Диана Иванова. Предпечатната подготовка и коректурата са направени от Давид Нинов и Димитричка Спасова. Базирайки се на съществуващата научна литература, дообогатена с вълнуващи лични истории от запазените мемоари и спомени, изданието изгражда пълнокръвните образи на славните български пълководци, както и на първите пехотни полкове в Българската армия. Въздействието му е подсилено с богат илюстративен материал от над 250 оригинални фотографии, в голямата си част непоказвани, съхранявани във фондовете на НВИМ.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com