• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ВЪВ ВАРНА ОТКРИ НОВАТА СИ ЕКСПОЗИЦИЯ

23.04.2012 г.


Пресъздавайки уникален ритуал, с който Цар Борис III открива пристанището в Царево, заместник министърът на отбраната Августина Цветкова „разсече“ въжето, поставено на оригиналния нактоуз на торпедоносеца „Дръзки“ и откри новата експозиция на единствения български морски музей.

Събитието уважиха с присъствието си г-жа Даниела Петрова – председател на Комисията по култура гражданско общество и медии към Народното събрание, г-н Данчо Симеонов – областен управител на Областна администрация Варна, г-н Кирил Йорданов – кмет на гр. Варна, г-н Николай Апостолов – председател на Общинския съвет на Община Варна, контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС, комодор Георги Мотев – заместник командир на ВМС, колеги от музеите в страната, офицери от строя и запаса и многолюдно гражданство.

Военноморският музей получи поздравителни адреси от президента на Република България Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната Ген. Симеон Симеонов, командващия СКС ген.-лейтенант Атанас Самандов и много др.

Д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей, чиито филиал е Военноморският музей, подари от името на всички колеги от четирите музея, три оригинални платна на едни от най-известните български маринисти – Александър Мутафов, Георги Велчев и Атанас Михов, и пожела „седем фута вода под кила“ и „попътен вятър“ на екипа на музея.

Най-милият подарък, който музеят получи е книгата „Мечо пух“ от колегите от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна, с пожелание – „Колкото повече, толкова повече за музея“.


Във връзка с откриването на новата експозиция Военноморският музей е обявил днешния празничен ден за ден на отворени врати и ще приема посетители безплатно.


Какво ще видите


В новата експозиция са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете на музея. Тя хронологически проследява корабоплаването по българските земи, дейностите, свързани с морето, и проявите на българската морска идея в обществото.

Верен на профила си Военноморският музей представя в новата си експозиция раждането и развитието на българския военноморски флот, и неговото участие във войните за национално освобождение и обединение. Осъзнавайки себе си като единствения български морски музей, той показва и извървения път от българския търговски флот и корабостроителната ни промишленост.

Музеят демонстрира съвременна визия на експозиционния показ, съобразен с европейските стандарти, преплетен с впечатляващи възстановки на товарен корабен отсек, на оръдейна палуба на ветроходен боен кораб и на морско дъно, съчетани със звукови и светлинни ефекти.

Показаните в новата експозиция културни ценности впечатляват с изключително широкия хронологически диапазон – от II хил. пр. Хр. (първите открити каменните котви в Черно море) до ХХI в. сл. Хр. (части от оборудването на подводница „Слава“ – един от последните експонати от 2011 г.).

Във Военноморския музей посетителите ще изпитат удоволствие от съприкосновението с уникални експонати: редки за българските земи носови украшения; част от оборудването на първия кораб, който България закупува след Освобождението; корабните щандарти на българския военноморски флот; печатите на първата българска флотска част – Дунавската флотилия; най-старата запазена ценна книга в българската история – акцията на корабоплавателното дружество „Провидение“ от 1863 г.; част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3“; последните находки от подводни проучвания – оръдия от руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин“ и от потопената първа българска подводница УБ 18, творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов и много други.

Проектът и реализирането на новото лице на музея е дело на фирма „Арка Л.Т.Д.“, която след като натрупа опит със софийската експозиция на Военния музей сега се специализира и в „морския“ дизайн. Фактът, че управителите u имат свидетелства за капитани беше от особена полза са успешното плаване във водите на пристанище Варна.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com