• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

КАРТИНИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В „ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК“ НА ПАРИЖ

12.06.2012 г.


На 11 юни 2012г. в Българския културен институт в Париж отвори врати изложбата „Интерпретации за войните 1912 – 1918“. Тя беше открита под звуците на симфония „Вардар“ от българския посланик във Франция г-н Марин Райков, в присъствието на бригаден генерал Елислав Иванов – аташе по отбраната, Диана Игнатова – директор на Българския културен институт, Париж, ген.-майор Стефан Василев – командир на Сухопътните войски на РБългария, и Ирена Мутафчиева – директор на НХГ за чуждестранно изкуство, София. Сред гостите бяха и много български художници, живеещи и творящи в Париж, сред които Любен Диманов. Изабела Гугенхайм – директор на Агенция за комуникации и аудиовизуални продукции на Министерство на отбраната на Франция, Ив-Мари Роше – директор на Дирекция за опазване на националния печат, културното наследство и архиви на Министерство на отбраната на Франция, Минко Балкански – меценат и президент на Института за образование и развитие на културата, науката и технологията в България уважиха събитието.

Изложбата е организирана по повод отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни. В нея са представени 55 художествени произведения на най-популярните и изтъкнати майстори на четката, обединяващи българските и европейските традиции в изобразителното изкуство – Борис Денев, Станю Стаматов, Никола Танев, Константин Щъркелов, Яким Банчев, Атанас Михов, Петър Морозов, Христо Йончев – Крискар, Александър Мутафов и Владимир Димитров – Майстора. Те са завършили или са специализирали в престижните художествени академии в Париж, Мюнхен и Москва.

Като структура на тогавашното Министерство на войната (днес Министерство на отбраната) Националният военноисторически музей има невероятния шанс да съхранява в най-старата си колекция – художествената, почти всички произведения на художниците, рисували по фронтовете на водените от България войни.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 11 юли 2012г.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com