• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

НОВА ИЗЛОЖБА – „СПОРТНА СЛАВА С ПАГОНИ“, ОТВАРЯ ВРАТИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

17.07.2012 г.


Четиридесет легендарни имена от ЦСКА изгряват в новата изложба „Спортна слава с пагони”, която Националният военноисторически музей посвещава на ХХХ летни олимпийски игри в Лондон. Тя ще се открие от министъра на отбраната Аню Ангелов на 19 юли (четвъртък) от 17 часа.

Изложбата показва върховите постижения на армейските спортисти, които бележат златни страници в историята на българския спорт. Чрез многобройните отличия – купи, медали, плакети, шампионски пояси, тя възкресява паметта за знакови победи на спортния терен. Погледът върху спортната дейност в Българската армия, който дава изложбата, свидетелства за една изключително добре организирана дейност, в резултат на която армейските спортисти печелят за България около 50 олимпийски медала и стотици отличия от световни и европейски първенства. Същевременно тази толкова нетрадиционна изложба отправя послание за победен устрем и нови успехи на българските спортисти в навечерието на предстоящата олимпиада.

Сред имената са полк. Борис Георгиев – Моката, първият олимпийски медалист по бокс, борецът Боян Радев, спечелил първия си голям медал като спортист в ЦСКА, седемкратният световен шампион по борба Валентин Йорданов, обявен от Международната федерация по борба FILA за борец номер 1 в света на ХХ век, световната и олимпийска шампионка по гребане Здравка Йорданова – първата жена, спечелила олимпийско злато за България и за ЦСКА (със Светла Оцетова), по чиято идея се организира изложбата. Показани са отличията на Нораир Нурикян, единственият двукратен олимпийски шампион при щангите, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, волейболистът Димитър Златанов, единственият българин в залата на славата в САЩ и др.

Сред любопитните експонати са жълтата фланелка от Пробега на мира на Ненчо Христов, топката на гимнастичката Камелия Дунавска, плувните очила на единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова, плюшеното мече Миша, талисманът на олимпиадата в Москва (1980 г.)

Акцент в изложбата са вещите на генерала от пехотата Велизар Лазаров и на генерал-полковник Владимир Стойчев, който представя страната ни на олимпиадите в Париж (1924) и Амстердам (1928) и на други международни конни състезания. Двамата генерали са председатели на Българския олимпийски комитет в годините 1929 – 1941 и 1952 – 1982.

Изложбата се реализира с подкрепата на Музея на спортната слава на ЦСКА, Музея на физическата култура и спорта, на Българската федерацията по борба и дългогодишния треньор по борба Михаил Ангелов, Борис и Любка Георгиеви, Боряна Стоянова, Боян Радев, Братан Ценов, Валентин Йорданов, Верка Николова, Весела Лечева, Димитър Златанов, Емил Иванов, Здравка Йорданова, Иван Иванов, Иван Чакъров, Йордан Йовчев, Камелия Дунавска, Красимир Стефанов, Красимира Райкова, семейство Кьосеви, Мария Гигова, Михаил Таков, Неделчо Колев, Нено Терзийски, Николай Колев, Николина Щерева, Нораир Нурикян, Петър Георгиев, Петър Крумов, Петър Лесов, Рахмат Сукра, Румяна Нейкова, Свилен и Ваня Русинови, Таня Богомилова, Христо Марков и Янчо Патриков.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com