• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

21.09.2012 г.


22 септември 1908 година - паметен момент в нашата история.
С манифест на цар Фердинанд е провъзгласена Независимостта на България.


Силният копнеж на цял един народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна и независима държава е намерил своето превъплъщение. България уверено извървява пътя от трибутарно княжество до независимо Българско царство и заявява категорично пред света, че има своето достойно място в него. Този акт е основополагащ за превръщането на България в държава, която е пълноправен участник в международните отношения. Само независимата държава е истински свободна и нашата история помни това. На нейните страници завинаги са записани имената на героично загиналите в името на родината, вековете борба за така мечтаната „свята и чиста република”, никога неизоставеният национален идеал за силна и свободна България.

Нека в навечериeто на Деня на Независмостта да се опитаме да съхраним за поколения напред отвоюваното преди 104 години. Да запазим с достойнство както нашата национална, така и индивидуалната си независимост.


В Националния военноисторически музей можете да видите някои от експонатите, които носят историята на този бележит ден. Вниманието привличат фотоси, които показват: членовете на кабинета на Александър Малинов, при който е обявена Независимостта на България, Манифеста за провъзгласяването на Независимостта, цар Фердинанд и официалните гости на историческия хълм Царевец във Велико Търново, историческата църква „Св. 40 Мъченици” в старопрестолния град и тържественото честване на първата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година. Експонирани са униформата и шашката на цар Фердинанд, униформата, пистолетът „Браунинг”, М 1900, кал. 7.65 мм и част от отличията на генерал-лейтенант Данаил Николаев, военен министър в правителството на Александър Малинов.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com