• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ

02.10.2012 г.


С илюминации беше открита националната изложба „13 март 1913. Одрин – прокоба или илюзия”


Националната изложба „13 март 1913. Одрин – прокоба или илюзия” бе официално открита на 2 октомври 2012 г. от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. „Тази проява е изключително важна, защото младото поколение трябва да знае за героичния подвиг на дедите си, а всички ние не бива да го забравяме и да му отдаваме заслужената почит”, сподели тя. Приветствие произнесе и директорът на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова, която ни припомни колко ценен е Одрин в „нашата съкровищница от героизъм”.

Събитието по повод националното честване на 100-годишнината от Балканските войни предизвика силен интерес сред обществеността заради иновативния начин, по който е представено. Интерактивната изложба дава възможност на посетителите да се превърнат в активни участници в нея, потапяйки ги в атмосферата на голямото военно събитие – превземането на Одрин. За да бъде съприкосновението с историята още по-реалистично са предвидени и специални видео прожекции. Те включват – архивни кадри от Балканската война, предоставени от Българска национална филмотека, и автентични истории на участници във войната, пресъздадени от водещи наши артисти, записани със съдействието на Съюза на артистите в България и Военния телевизионен канал.

В експозицията може да бъдат видени тематични експонати, някои от които се показват за пръв път. Част от тях са лични вещи на командването на Одринския театър и пленените бойни знамена при Одрин. Със свои експонати участва и Музеят за история на София.

Сред гостите бяха заместник-министърът на културата Митко Тодоров, епископ Тихон – председател на църковното настоятелство на храма „Св. Александър Невски”, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО – София, ветерани от войните, наследници на участници в бойните действия, колеги от Софийския исторически музей и приятели.

Националната изложба „13 март 1913. Одрин – прокоба или илюзия” ще остане отворена за посетители до края на февруари 2013 г.

Повече за изложбата: http://www.militarymuseum.bg/Arhiv/new_04.html


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com