• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ИЗЛОЖБАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ „ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-МАЙСТОРА. СЮЖЕТИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА“ СЕ ОТКРИ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

05.10.2012 г.

„Една нетипична изложба на един необикновен художник” – каза в своето слово известният варненски творец Радко Мурзов, който представи картините, включени в изложбата.

Тази част от творчеството на Майстора е по-малко позната, но тя впечатлява с точния щрих, правдивост и живописност на образите. Картините, подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, идват за първи път във Варна. Изложбата е част от инициативите, с които музеят в София и неговият филиал Военноморски музей - Варна отбелязват 100-годишнината от Балканските войни.

В Балканските войни (1912 – 1913) Владимир Димитров-Майстора се включва като доброволец, художник при щаба на 7-а пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914 – 1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голямата част от творбите му, посветени на Балканските войни, се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война.

Събитието уважиха с присъствието си г-жа Даниела Петрова – председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии към Народното събрание, г-н Кирил Йорданов – кмет на гр. Варна, капитан I ранг Kоста Андреев – началник Щаб на ВМС, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, г-жа Станка Димитрова- директор на дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна, заместник-кметът на район Одесос – Атанас Христов , колеги от музеите в града, офицери от строя и запаса.

Изложбата ще остане във Военноморския музей до края на месец ноември.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com