• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В БУРГАС

05.10.2012 г.

Националният военноисторически музей гостува в Бургас с 50 експоната, повечето от които за първи път се показват извън столицата.

Изложбата „Бойните подвизи на 24-ти пехотен черноморски полк” е част от програмата на музея за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни. Десет табла с повече от 30 фотографии от фонда на НВИМ проследяват бойния път на полка – сраженията при Лозенград, Бунархисар и на Чаталджанската позиция, атаката на Одринската крепост.

На откриването присъстваха областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, заместник-областният управител Севдалина Турманова, кметът на Община Бургас Димитър Николов и заместник-кметът по култура и образование Йорданка Бенова-Ананиева. Приветствие поднесе директорът на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова.

Централно място в изложбата заемат пелерината на царица Елеонора, шеф и патрон на Черноморци, и бойното знаме на полка. Посетителите ще могат да видят и вещи на командира на полка полковник Христо Недялков. Представено е и въоръжението на българските части и пленено турско оръжие.

Сред емблематичните експонати, принадлежали на командири и войници, интерес предизвикват: пистолетът система „Люгер” М1908 на подполковник Никола Писаров, командир на 1-ва дружина; вещите на Иван Арабаджиев, пленил турско бойно знаме в сраженията при Бунархисар; сабята на капитан Димитър Денев, командир на 1-ва рота, револверът „Смит и Уесън” М1869 на поручик Никола Димитров, командир на 2-ра рота; както и типово оръжие и снаряжение на полка.

В последната витрина посетителите ще се докоснат до експонати, свързани с участието на полка в Междусъюзническата война. Тук е медалът за участие във войната 1912-1913 г. на поручик Георги Гюлмезов, командир на 9-а рота; като и вещите на капитан Бельо Киров, командир на 12-а рота, загинал в боевете при река Брегалница.

Изложбата може да бъде видяна в Културен център „Морско казино“ от 5 до 31 октомври.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com