• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2012

ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ПАРАШУТИСТА

17.10.2012 г.

Живата легенда на военните парашутисти полк. о.з. Никола Костадинов подари на Националния военноисторически музей свои лични вещи и снимки в навечерието на Празника на парашутистите в България.

Идеята по този начин да започнат тържествата за отбелязване на Празника и 68-та годишнина от първия боен ден на Парашутната дружина е на полк. Д. Шивиков, началник на отдел „Специални сили“ в Командването на Сухопътни войски, и Съюзът на парашутистите в България. Полк. Шивиков подчерта, че мястото на тези реликви е именно в НВИМ, защото тук се „съхранява и поддържа българската патриотична идея.“

Дарението включва униформа, снимки, плакети, възпоменателен боен лист, издаден по случай 40-годишнината от боевете в заключителната фаза на Втората световна война. На снимките могат да се видят: ефрейтор Никола Паскалев, картечар от 1-ва рота на Парашутната дружина, геройски загинал в боя при Стражин, Асен Шарков и Петко Йотов – основатели на парашутния спорт у нас, отделението на подпоручик Никола Костадинов след тренировъчен десант на летище Враждебна (1943 г.).

Дарението беше прието с благодарности от заместник-директора на музея д-р Даниела Цанкова-Ганчева.

„От сърце и душа го давам“ – сподели полк. о.з. Н. Костадинов и разказа за първия бой на Парашутната дружина на 18 октомври 1944 г. при Стражин. В този бой дружината в състав 429 души претърпява загуби от 35 убити и 65 ранени. Тази дата се чества в годините като Празник на парашутистите в България.

Полковник от запаса Никола Костадинов е роден през 1922 г. в Казичене. На 21 години постъпва в Парашутната дружина и първоначално служи на летище Враждебна. През 1942 г. постъпва в Парашутното училище в Брауншвайг, Германия. През Втората световна война е поручик, адютант на Щаба на Парашутната дружина. Участва в боевете при Стражин, Страцин и Куманово. Кавалер на ордена „За храброст“, дългогодишен председател, а сега почетен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com