• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2011

ПРЕДСТАВЕН Е РЪКОПИСЪТ НА ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ПАПРИКОВ ЗА СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА

21.04.2011 г.

Националният военноисторически музей отбеляза на 20 април 135-та годишнина от Априлското въстание, като посрещна ученици от Клуб „Съхрани българското” при СОУ „Саво Савов”. Младите пирдопчани представиха книгата на своя съгражданин генерал Стефан Паприков, участник във въстанието.
За първи път ръкописът на генерал Паприков „Сръбско-българската война 1885 г.” става достояние на обществото благодарение на съвместния проект на ДА „Архиви”, Държавния военноисторически архив – Велико Търново и Община Пирдоп.
Д-р Соня Пенкова, директор на музея, приветства с топли думи гостите и подчерта, че генерал Стефан Паприков е написал едни от най-интересните страници като военен министър, дипломат и като човек, оставил на науката много от своето слово и опит.
Завършил висша военна академия в Русия, генерал Паприков е един от малкото специалисти у нас по военно изкуство след Освобождението. Самият той участник в Сръбско-българската война като началник-щаб на Западния корпус, в продължение на много години събира материали за събитието и оставя един обемист труд и ценен исторически извор.
На представянето присъстваха инж. Дима Даракова, заместник-кмет на Община Пирдоп, д-р Иван Иванов и д-р Милена Тодоракова работили върху ръкописа, и внучката на генерала Зоя Паприкова – Крутилин, чийто разказ развълнува аудиторията.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com