• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2011

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 1 ЮНИ – ДЕНЯ НА ДЕТЕТО – С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И ФИНАЛ НА

01.06.2011 г.

Националният военноисторически музей посрещна Деня на детето като домакин на заключителната част от националното състезание "Познавам ли моята България?" в партньорство с "Камея дизайн". В рамките на проявата знания по история и география на България премериха петте отбора – победители в проведените регионални надпревари в страната – Клисура, Момчиловци, Смолян, София и Перник.
В първия кръг отборът на ОУ "Св. Иван Рилски" гр. Перник, облечен в средновековни костюми, представи откъс от пиесата "Легендата за Кракра". Веднага след това оживя историята за Боянската църква, благодарение на учениците от 137 СОУ "Ангел Кънчев", София. Природните и исторически забележителности от родния си град представиха участниците от ОУ "Христо Гандев", Клисура, моделирайки кът от историческия музей в града – гостна стая от ХІХ век. Състезателите от училище "Иван Вазов" в град Смолян обърнаха внимание на необикновената природна красота на своя роден край, преплитайки я с богатата откъм събития и личности история на Родопите. Под звуците на гайди, с песни и стих, учениците от ОУ "Св. Св. Кирил Методий", Момчиловци, се спряха на магическата красота на Родопите и историята на Момчиловата крепост.
Преминавайки по различни маршрути във втория кръг, състезателите показаха завидни познания за историческите паметници на България.
Последният кръг – нареждане на пъзел – окончателно определи местата на отборите: І място с 124 точки – Клисура; ІІ място с 115 точки – София; ІІІ място с 113 точки – Смолян; ІV място с 112 точки – Перник; V място с 108 точки – Момчиловци.
Участниците получиха много награди, осигурени от организаторите на състезанието, "Егмонд България", AIRFIX Club и футболен клуб ЦСКА.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com