• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НЕЙНИТЕ СВЕТЦИ-ПОКРОВИТЕЛИ


С показването на средновековни икони и щампи, изобразяващи светци покровители, Националният военноисторически музей е домакин на едноименна изложба. В нея със свои експонати гостуват Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, Националният църковен историческо-археологически музей, Историческият музей в Самоков и столичното 26 СОУ „Йордан Йовков”.

Иконите на Св.Георги, Св.Димитър, Св. Теодор Тирон, Св. Мина показват култа към светците-войни, почитани по българските земи. Най-пълно е представена Тревненската зографски школа, която възниква в края на ХVІІ в. и просъществува до началото на ХХ в. Тя се развива в шест известни иконописни фамилии, чиито представители са над 200 иконописци. В изложбата могат да се видят творби на Захария Цанюв и Йоаникий папа Витанов.

Най-старата икона е от края на ХVІІІ в.Това е иконата на Св.Георги от тревненската църква „Св.Архангел Михаил”, която е била спасена от кърджалийските опожарявания през 1798 г. Правят впечатление домашните икони, в които традиционно присъства ликът на Божията майка, заобиколен от светци-войни.

Интересен кът от изложбата е зографското ателие, където са изложени специфичните инструменти и копирки. С тях се онагледява старата традиционна технология на изработка на иконите.

Тридесет рисунки от малките зографи от 26 СОУ „Йордан Йовков” показват светците-войни през детските очи.

Изложбата бе открита в навечерието на Гергьовден и е първата проява от тазгодишното честване на Празника на Българската армия в Националния военноисторически музей.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com