• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

ФЕХТОВКА, ВИНО И ПОЛЕТ В НОЩНОТО НЕБЕ НАД СОФИЯ – ТОВА СЕ СЛУЧИ В „НОЩТА НА МУЗЕИТЕ” В НВИМ


Повече от 3000 души посетиха Нациионалния военноисторически музей в „Нощта на музеите.” За втори път музеят се включва в общоевропейската инициатива, посветена на празника на музейното дело и привлече публика, която освен от интерес към експозицията бе провокирана и от специалната програма за празника. Посетителите можеха за разгледат всички музейни зали - хронологичната експозиция; колекционните зали и изложбата "Светци - покровители".

Любителите на силни усещания предпочетоха да полетят с балон над нощна София. Най-сърцатите посетители се включиха не само като наблюдатели на уменията в боравене с меч на „рицарите” от Клуба за европейска фехтовка MOTVS, но и направиха първите си самостоятелни опити.

Същевременно членовете на клуба по „Стендов моделизъм – България” проведоха петата си открита изложба-конкурс за стендов моделизъм.

През цялото време кинопрожекциите на документални филми от Военния киноархив събираха в салона почитатели на военната история и памет. Приповдигнато настроение на празника създаваха възпитаниците на Национална гимназия за древни езици и култури "Св. Кирил Философ" с чудесните си хорови изпълнения на църковнославянски песнопения и обработен фолклор.

В „Нощта на музеите” гостите на НВИМ вкусиха нетрадиционни храни, приготвени по автентични старинни манастирски и войнишки рецепти. Вдигнаха наздравица с греяно вино, приготвено в самия музей и подправено с билки и аромати, така, както са описани в хроника от ХІV век.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com