• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ОТКРИ НА 14 СЕПТЕМВРИ ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА „ВЕСТНИКЪТ – ЛЕТОПИС НА ВОЙСКАТА“, КОЯТО НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОСВЕЩАВА НА 65-ГОДИШНИНАТА НА ВЕСТНИК „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“


На тържеството присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов, бивши министри на отбраната и началници на Генералния щаб, военни аташета, представители на оръжейния бизнес и стотици приятели на армейското издание. В книгата за впечатления военният министър остави своето послание „Тук човек може да види много поводи за национална гордост. Дано всички ние успеем да дадем на идните поколения още поводи. България го заслужава”.

В изложбата може да се види единственият запазен първи брой на вестник „Българска армия” от 14 септември 1944 г., отпечатан тогава под името „Народна войска”. Той е реставриран от специалисти на музея. Присъстват и лични вещи на първите творци и журналисти, които са го издавали – Веселин Андреев, главен редактор, Павел Вежинов, Пантелей Зарев, Михаил Лъкатник, капитан Ефрем Карамфилов. Униформи и вещи на сегашни военни кореспонденти от мисиите в Афганистан и Ирак припомнят най-новата история на изданието. Любопитен експонат е вестникът, летял с първия наш космонавт Иван Иванов с полета на „Съюз 33”.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com