• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

ВТОРО ПРЕРАБОТЕНО И ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА “ЛЕТЯЩИ КРЕПОСТИ НАД БЪЛГАРИЯ” С АВТОР РУМЕН РУМЕНИН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО В НВИМ НА 7 ОКТОМВРИ, СРЯДА, ОТ 18 ЧАСА


Новото издание излиза в резултат на съвместната работа на дългогодишния началник на управление “Военни архиви” Румен Руменин и членовете на читалище “Зора – Кюстендил”.

"На основата на богат документален материал “Летящи крепости над България” описва въздушните нападения на съюзническата авиация над военни и граждански обекти в България през Втората световна война. Книгата дава изчерпателни сведения за броя на заловените американски и английски пилоти, държани в малко известния военнопленнически лагер край град Шумен, както и за цивилните жертви на военновъздушните действия. Представена е статистика за броя на свалените англо-американски самолети и местата на бомбардировките. Отдадена е и заслужена признателност на българските летци, които с цената на живота си отбраняват небето и земята на България.

Новото издание е дообогатено с изобилен снимков материал от над 100 фотографии, разкриващи разрушенията от войната. Много от тях се показват пред публика за пръв път.

Книгата ще представи изтъкнатият специалист по авиационна история полк. доц. Димитър Недялков – преподавател във Военна академия “Г. С. Раковски”.

Представянето ще се състои в зала 10 на НВИМ. Вход свободен!

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com