• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

В ПРИСЪСТВИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ПРЕМИНА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА “ЛЕТЯЩИ КРЕПОСТИ НАД БЪЛГАРИЯ” НА РУМЕН РУМЕНИН В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА 7 ОКТОМВРИ


„Летящи крепости над България” е второ, допълнено и преработено издание, което излиза в резултат на съвместната работа на дългогодишния началник на управление “Военни архиви” и автор на книгата Румен Руменин и членовете на читалище “Зора – Кюстендил”.

Книгата беше представена от полк. Димитър Недялков – специалист по военна авиация, ръководител на катедра „ВВС” във ВА „Г.С. Раковски” и автор на редица книги, свързани с българското въздухоплаване.

Разказът на автора за войната и последиците от нея, за страха, раните и жертвите от двете страни на барикадата, за отзвука и поуките от тези събития, променили милиони човешки животи, беше посрещнат емоционално от публиката. Свои спомени и преки впечатления от военновременната обстановка и ужаса, съпътстващ войната, разказаха военни ветерани и свидетели на бомбардировките над София през 1941-1944 г. Министър Младенов приветства автора и издателите на ценното издание и в изказването си направи паралел между причините и последиците от ползването на авиация срещу мирното население от времето на Втората световна война и по-съвременни случаи, разиграли се в различни точки на света.

След представянето гостите имаха възможност да разгледат в изложбените зали експонати, свързани с историята на българската авиация от времето на Втората световна война.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com