• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

ЧЕСТИТИ ПРАЗИНИК АВИАТОРИ!


Колективът на НВИМ честити професионалния празник на военнослужещите и служителите от Българските Военновъздушни сили. На тях изказваме искреното си уважение за професионализма, отговорността и усилията, които полагат за просперитета на страната ни. Вярваме, че творците на военната история и ние - нейните пазители, имаме обща кауза и заедно работим за доброто на България.

Националният военноисторически музей е домакин на тазгодишните прояви за празника на авиацията и Военновъздущните сили на България – 16 октомври. На този ден през 1912 г. по време на Балканската война е осъществен първият в света полет на самолет в реални бойни условия. Самолет "Албатрос", управляван от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършва разузнавателна дейност. Полетът завършва с хвърляне на две гранати над гара Караагач край Одрин. Военните авиатори честват този ден за свой професионален празник от 1963 г. насам.

Националният военноисторически музей избра навечерието на бележитата дата за да даде начало на своята нова проява – документална кинолектория. С Декада на документалното кино, посветено на българската авиация, започват редовните прожекции в киносалона на музея, които ще бъдат тематично насочени към исторически събития и дати и почитане на бележити личности.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com