• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2009

НА 22 ОКТОМВРИ 2009 Г. В МУЗЕЯ БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА „ОБРАЗЦИ ДЪЛГО ХЛАДНО ОРЪЖИЕ В БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА 1878-2009 Г.”


Национално дружество „Традиция” и почитатели на хладното оръжие дойдоха на 22 октомври в музея, за да приветстват появата на книгата „Образци дълго хладно оръжие в Българската войска 1878-2009 г.”

Залата на музея бе препълнена отново при поредното събитие проведено на територията на НВИМ

Гост на събитието бе и изтъкнатия актьор Джоко Росич

Книгата има справочен характер и представя 37 образци дълго хладно оръжие на въоръжение в Българската армия в различни периоди след Освобождението до наши дни. Авторът Пламен Петров в продължение на 9 години проучва фондовете на Националния военноисторически музей, Централния държавен архив, БАН, Военноисторическата библиотека, законодателни документи от края на ХІХ, ХХ и началото на ХХІ век.

„Това е ценно помагало за изследователи, музейни работници, реставратори, военни историци– подчерта в изказването си ст.н.с.д-р Тодор Петров от ВА „Г.С.Раковски”.- Написана е на достъпен език, което е още едно предимство на книгата”.

Най-развълнуван от всички бе авторът о.р.полк.Пламен Петров, който от години изследва и колекционира хладно оръжие и е член на НД „Традиция”. Той горещо благодари на специалистите от НВИМ – в основната си част (26 образци) хладното оръжие, което е представено в книгата, е притежание на музея. Председателят на НД „Традиция” Станчо Джумалиев похвали музея: „Националният военноисторически музей наистина заслужи името си Национален, защото прави своите колекции достъпни за изследователи, за проучвания”.

Домакините се постараха да доставят наслада на гостите с филм, който показа красотата на хладното оръжие в книгата. Най-голямата наслада на вечерта бе прекрасна торта във форма на книга, от която всички вкусиха с удоволствие.

Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com