• Facebook
 • Facebook
 • Facebook

АРХИВ 2008

НА 18. 01. 2008Г. БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА "ВОЙНИ НА СВОБОДАТА"


Изложбата "ВОЙНИ НА СВОБОДАТА" е посветена на 130 – тата годишнина от Руско-турската война (1877 – 1878 г.) и е включена в Програмата на Националния комитет за честване на 130-та годишнина от Освобождението на България под патронажа на Президента Георги Първанов.

Изложбата "ВОЙНИ НА СВОБОДАТА" е съвместен проект на НВИМ и Форум "България - Русия".

Ще бъде открита по повод официалното посещение в България на президента на Руската Федерация Владимир Путин.

В изложбата са използвани документи и гравюри на Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" и Държавна агенция "Архиви".

Изложбата "ВОЙНИ НА СВОБОДАТА" е разгърната на площ от 800 кв.м. Повече от 300 експоната от фонда на музея проследяват основните операции от хода на Руско-турската освободителна война – форсирането на р.Дунав, боевете при Стара Загора, Плевен, Шипка-Шейново, зимното преминаване на Балкана, настъплението в стратегическото направление Одрин – Цариград. Показан е победният поход на Руската Дунавска армия и Българското опълчение като военна единица от нея и бъдещото ядро на войската на възстановена България. Подчертано е и участието на български чети и други доброволчески формирования, които подпомагат руската армия във войната, осигурявайки преминаването през старопланинските проходи и тяхната охрана.

Акценти в изложбата са оригиналните знамена на опълченските дружини, съхранявани единствено от НВИМ. Изключително красиви с богатото си везмо, те носят най-силните християнски символи:

 • на 1-ва и 5-а дружини – иконата на Св. Александър Невски
 • на 2-ра дружина – иконата на Св. Николай
 • на 3-а дружина (Самарското знаме) - иконите на Иверската Св. Богородица и на Светите братя Кирил и Методий.

Показана е и сребърната пика на Самарското знаме с вградената в нея I степен на военния орден "За храброст". Освен това официално връчено на Българското опълчение знаме, интерес представлява и знамето на Горнооряховските въстаници от 1876 г., връчено на 4-а дружина от ген. Гурко в гр.Търново с ранга на руско бойно знаме. Изложено е и знамето на четата на дядо Жельо - единственото знаме на доброволческа чета в помощ на руските войски.

За първи път се показват знамена, изработени след войната като акт на възпоминание за героизма, проявен за освобождението на Плевен, Шумен и Берковица. Последното знаме в навечерието на Балканската война (1912-1913 г.) се връчва на 35-и пехотен Врачански полк.

Руската Дунавска армия е представена с 5 оригинални униформи на различни военни части. От тях за първи път се показват униформата на редник от 9-и Драгунски казашки полк и на младши унтерофицер от Гвардейския екипаж.

С две оригинални румънски униформи, които също се показват за първи път, е представена и румънската армия.

От системите огнестрелно оръжие, с което се сражават руските и румънски войни и българските опълченци, могат да се видят пушки и карабини:

 • "Крнка"
 • "Бердана" №1 и "Бердана" №2
 • "Пибоди" и "Драйзе" (карабина)
 • Пехотна пушка "Шаспо"
 • Револвери "Смит и Уесън" и "Галант".

Изложбата е наситена с различни образци на хладно оръжие: шашки, саби (хусарски, кирасирски, драгунски, кавказки и казашки), тесаци, улански пики. Турската армия е представена с трофейни експонати. От изложените оригинални знамена интерес представлява знамето от Софийския конак. Акцент е мундирът на пленения при Шейново (9 януари 1878 г.) с 22 000 армия Вейсел паша. Голямо е разнообразието от турско въоръжение и снаряжение:

 • Пушки "Хенри-Мартини", "Пибоди-Мартини", "Снайдер", "Хенри-Уинчестър" (и карабина)
 • Револвери "Смит и Уесън" и "Колт" и много саби и ятагани.

Актовете на признателност към Русия започват непосредствено след войната. Най-яркият им израз – паметниците – присъстват в изложбата с фотоси. Акцентът е оригиналният макет на паметника на Цар Освободител.

Сред експонатите са и лични вещи на княз Александър I, подпоручик от Возненсенския улански полк по време на войната – руски мундир и шинел от войната, лично оръжие, сребърна табакера, подарък от руския император Александър II, далекоглед, самовар. Могат да се видят и лични вещи на 36 български опълченци.

Сред документалния материал – Манифеста за обявяване на войната, Възванието на имератор Александър II към българския народ, множество карти и грамоти, протоколи от заседанията на Самарската градска дума за даряване на Самарското знаме и др., изпъкват оригигиналните документи от Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий":

 • Адрес на българския народ до Александър II
 • Възвание от ген. Михаил Черняев до българския народ
 • Инструкция на ген. Пьотр Паренсов за дейността на българските разузнавачи
 • Възвание от ген. Николай Столетов до българите за създаване на кавалерийска дружина към Българското опълчение
 • Адрес на Българския централен комитет до Николай Николаевич.

Образът на войната в картини е показан с 42 платна, притежание на НВИМ: творбите на Павел Ковалевски – "Героичната защита на Шипка" и "Превземането на Шейновския укрепен лагер", Димитър Гюдженов – "Посрещането на ген.Гурко в София", Борис Ангелушев "Преминаването на р. Дунав от руските войски" и др. Гравюрите от Държавна агенция "Архиви" допринасят за по-яркото пресъздаване атмосферата на бойните действия.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail:nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com