• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2008

НА 22 МАЙ, 2008 Г. В ЗАЛИТЕ НА НВИМ Е ОТКРИТА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА


МЕЖДУНАРОДНАТА ИЗЛОЖБА „ВОИНИ НА СВОБОДАТА“, посветена на 130-та годишнина от Руско-турската война (1877 – 1878 г.), показва за първи път войната с участието на 3 музея от чужбина и Националния военноисторически музей – София, който съхранява най-много културно-исторически паметници, свързани с нея.

За първи път гостват у нас Музейно обединение "Музей за история на Москва" и Военният музей на Сърбия с непоказвани досега реликви, а Държавният исторически музей на Русия – за втори път. На площ от 800 кв.м. повече от 400 автентични експоната проследяват развоя на войната, която възстановява българската държавност.

В изложбата са използвани документи и гравюри на Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" и Държавна агенция "Архиви".

Сред експонатите (67 бр.) на Държавния исторически музей на Русия се открояват два мундира на император Александър II – на генерал-фелдмаршал от Гвардията и на генерал от Лейбгвардейския Конно-гренадирски полк, и неговата каска на офицер от Лейбгвадейския Резервен полк; ордените на ген. М. Д. Скобелев и ген. Й. В. Гурко; верижка с 16 миниатюри на руски отличия, принадлежала на министъра на войната Д. А. Милютин (1861-1881 г.); мундирът на генерал-майор В. Н. Лавров, командир на Лейбградейския Финландски полк; мундирът и еполетите на Великия княз Константин Николаевич и кивер на генерал от Лейбгвардейския Преображенски полк, принадлежал на Великия княз Петър Николаевич; двете руски знамена - щандарта на 30-и Донски казашки полк и знамето на 3-и батальон от 2-ри Гренадирски Ростовски полк.

Музейно обединение "Музей за история на Москва" представя по интересен начин предисторията на войната чрез отличията, създадени по повод на войните, водени между Русия и Османската империя и чрез литографии и акварели; ще бъдат показани копия на официалната дипломатическа кореспонденция, разменяна по повод подписването на Санстефанския договор, периодика и др.

Военният музей на Сърбия представя лично оръжие на участници във войната - Живоин Мишич, Милош Васич, Павле Юр. Щурм, Божа Янкович; отличия на героя на Херцеговина Богдан Зимонич и на ген. Йован Белимаркович; сабята на Петар Караджорджевич, бъдещ крал на Сърбия; знамето на сръбските доброволци от 1876 г. с образите на Св. Никола и Св. Спиридон, знамето на доброволците-гарибалдийци от Ливорно, които се сражават с него на сръбския фронт на р.Дрина.

Акценти в изложбата са петте оригинални знамена на българските опълченски дружини, съхранявани единствено в Националния военноисторически музей, знамето на четата на дядо Жельо - единственото запазено знаме на доброволческа чета в помощ на руските войски; пет руски, две румънски и две турски военни униформи; трофейното знаме от Софийския конак; трофейни хладни и огнестрелни оръжия. Със свои лични вещи са представени 36 български опълченци.

От системите огнестрелно оръжие, участвали във войната могат да се видят пушки и карабини: "Крнка"; "Бердана" №1 и "Бердана" №2; "Пибоди" и "Драйзе" (карабина), "Хенри-Уинчестър"; пехотна пушка "Шаспо"; сръбска пушка (джефердар); черногорска пушка "Крнка"; револвери "Смит и Уесън" и "Галант", "Колт", различни образци на хладно оръжие: шашки, саби (хусарски, кирасирски, драгунски, кавказки и казашки), тесаци, улански пики, сръбски и австроунгарски саби. Сред експонатите са и лични вещи на княз Александър I, поручик от 8- ми Возненсенския улански полк по време на войната – руски мундир и шинел от войната, лично оръжие, сребърна табакера, подарък от руския император Александър II, далекоглед, самовар.

Атмосферата на времето се допълва от представените оригигинални документи от Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий": Обръщение на император Александър II към жителите на България; Адрес на българския народ до Александър II; Възвание от ген. Михаил Черняев до българския народ; Инструкция на ген.П.Паренсов за дейността на българските разузнавачи; Възвание от ген. Н. Г. Столетов за създаване на кавалерийска дружина към Българското опълчение и др. Копия на гравюри от войната, представени от Държавна Агенция "Архиви" пресъздават ентусиазма, въодушевлението и духа на времето.

Новото в представянето на основните операции от хода на Руско-турската освободителна война са постиженията в стратегията и тактиката на руската и европейската военна доктрина. Показан е победният поход на Руската Дунавска армия и нейните съюзници Румъния и Сърбия. Акцентува се на Българското опълчение като военна единица от нея и бъдещото ядро на войската на възстановена България. Подчертано е и участието на български чети и други доброволчески формирования, които подпомагат руската армия във войната, осигурявайки преминаването през старопланинските проходи и тяхната охрана. Разказът за войната, споделен 130 години по-късно, спира вниманието и върху решенията на Берлинския конгрес, изправили балканските страни пред проблеми, на които сме свидетели и днес.

Специални звукови ефекти с музиката на рок група "Епизод" възкресяват епичните събития от онова време.

Международната изложба "ВОИНИ НА СВОБОДАТА" се осъществява с подкрепата на: Министерство на отбраната, Министерство на културата, Форум "България – Русия", Руското федерално агенство за култура и кинематография, Правителството на Москва, Българското посолство в Русия и Министерство на отбраната на Сърбия.

ИЗЛОЖБАТА се откри на 22 май, четвъртък, 2008 г.

Тя ще продължи до средата на юли, след което ще гостува във Варна, където ще бъде отворена на 27 юли, по повод освобождението на града, последния ден, в който в българската крепост има османска войска.

Моменти от откриването, с гост кмета на гр. Москва, Юрий М. Лужков (сн. 2)


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com