• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2008

НА 23 СЕПТЕМВРИ, 2008 Г. В ЗАЛИТЕ НА НВИМ Е ОТКРИТА ИЗЛОЖБА „СПОМЕН ЗА ВЪЗКРЪСНАЛОТО ЦАРСТВО“


Изложбата „СПОМЕН ЗА ВЪЗКРЪСНАЛОТО ЦАРСТВО“ е посветена на 100-годишния юбилей на едно от най-значимите събития в новата ни история - обявяването на Независимостта на Царство България. Тя пресъздава духа на събитията от онова време, представя съдбата на царската фамилия и най-вече образа на Царя - Фердинанд І, като обединител на нацията и символ на държавността.

Проектът се осъществява от Националния военноисторически музей в партньорство с Националния етнографски музей - БАН, ОП "Стара София" със Софийски исторически музей, Националния музей за изобразително изкуство, Държавна агенция "Архиви" и Женска Либерална Мрежа.

Сред експонатите на Националния военноисторически музей се открояват кадетския шинел на престолонаследника княз Борис Търновски; кадетска униформа на княз Кирил Преславски; параден офицерски мундир от 24-и пехотен черноморски полк, принадлежал на царица Елеонора; парадна юнкерска униформа и параден мундир на офицер от 20-и пехотен добруджански полк.

Националният етнографски музей по интересен начин представя за първи път прилепска носия на царица Йоанна, подарена от македонските българи; две детски скопски носии – на Н.В. цар Симеон ІІ и Н.Ц.В. княгиня Мария Луиза – подарък от македонските българи; част от колекцията "Народни шевици" на княгина Евдокия; част от колекцията "Филигранни подноси", подарени на цар Фердинанд І от общините, през които минава при пристигането си в България – Видин и Лом.

Участието на ОП "Стара София" със Софийски исторически музей впечатлява с оригинални мебели от Двореца, с тапицерия от народни шевици и традиционни костюми, подарени на цар Фердинанд І от българите в Албания, които до този момент не са били включвани в изложби.

За първи път Националният музей за изобразително изкуство ще покаже акварели и рисунки на княгиня Евдокия.

Като един съвременен акцент присъстват живописни платна от колекцията "Градините на цар Фердинанд І", любезно предоставени от Женска либерална мрежа - творби на художниците Ванко Урумов, Милко Божков, Веселин Начев, Долорес Дилова, Мария Райчева, Атанас Атанасов, Станимир Желев, Николай Маринов, Борис Пеев, Игната Митова, Христо Кърджилов, Елена Панайотова, Юлиана Хичева, Тереза Зиковска и Валентин Узунов.

Изложбата "СПОМЕН ЗА ВЪЗКРЪСНАЛОТО ЦАРСТВО" e открита от министъра на отбраната Николай Цонев в присъствието на Симеон Сакскобургготски.

Изложбата може да се види до края на месец февруари 2009 г.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com